r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij P P M G W Monitor Nieuwsbrief pdclogo Afstudeer hoed man met tas twitter

Turkije blokkeert bezoek Europarlementariërs aan gevangenis

maandag 21 november 2016, 13:28
Turkse vlag en logo Europees Parlement © Europese Unie, 2016

EDIRNE (ANP) - Een groep Europese parlementariërs is maandag niet toegelaten tot de Turkse gevangenis waar oppositieleider Selahattin Demirtas wordt vastgehouden. Het parlementslid van de pro-Koerdische HDP werd ruim twee weken geleden met een aantal collega’s opgepakt vanwege betrokkenheid bij ,,terroristische propaganda''.

Europa wil de dialoog gaande houden, maar de Turkse autoriteiten reageren afhoudend. Zo werd Europarlementariër en Turkije-rapporteur Kati Piri (PvdA) vorige week gediskwalificeerd als gesprekspartner.

Maandag bleek een delegatie met sociaaldemocratische parlementsleden uit onder meer Duitsland, Oostenrijk, Zweden en Italië niet welkom in de gevangenis in het noordwestelijke stad Edirne. Delegatieleider Sergei Stanisjev, voorzitter van de Partij van Europese Socialisten, besloot midden op de weg naar de gevangenis een persconferentie te geven.

De Bulgaarse oud-premier en EU-parlementariër vroeg naast de arrestatie van de Turkse parlementariërs aandacht voor de ,,dramatische’’ mensenrechtenschendingen in Turkije. De delegatie brengt later op de dag een solidariteitsbezoek aan de redactie van de Cumhuriyet, ,,vanwege de repressie waaronder de dappere en onafhankelijke journalistiek van het dagblad heeft geleden’’.

Dinsdag debatteert het Europees Parlement over de toestand in Turkije. De meeste grote fracties hebben zich al uitgesproken voor bevriezing van de gesprekken over Turkse toetreding tot de EU. Hoewel het parlement daar formeel niet over gaat, wordt een uitspraak wel als een sterk signaal gezien. De EU-lidstaten zijn verdeeld over de kwestie. Regeringsleiders spreken er volgende maand over.

Delen

Terug naar boven