r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek uitroepteken

Wat staat er op het spel staat bij de klimaatonderhandelingen in Marrakesh?

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP), gepubliceerd op maandag 14 november 2016, 17:16.

Binnen een jaar na de goedkeuring van het Parijse klimaatakkoord, komen wereldleiders en onderhandelaars bijeen voor besprekingen in Marrakesh. De COP22 conferentie van 7-18 november richt zich op de uitvoering van het eerste algemeen bindende mondiale akkoord over klimaatverandering, een kwesties van grote urgentie voor de planeet. Het Parlement wordt vertegenwoordigd met een delegatie van 12 leden onder leiding van de voorzitter van de milieucommissie, Giovanni La Via.

Bij de COP21 klimaatonderhandelingen in december vorig jaar, namen 195 landende de overeenkomst van Parijs over klimaatverandering aan. 's Werelds eerste algemeen bindend klimaatakkoord, met een wereldwijd plan over hoe de stijging van de temperaturen tot ver onder de 2 °C boven het pre-industriële niveau te beperken. De overeenkomst trad eerder deze maand in werking nadat het Europees Parlement instemde met de ratificatie door de EU.

Deze week neemt een delegatie van 12 leden onder leiding van Giovanni La Via, voorzitter van de parlementaire milieucommissie, deel aan de COP22 conferentie in Marrakech. Miguel Arias Cañete, de Europees Commissaris voor klimaatmaatregelen, zal de delegatie dagelijks op de hoogte houden. De leden zullen deelnemen aan gesprekken met NGO's, de industrie en delegaties uit verschillende landen.

COP22: COP van de actie

De focus ligt deze week op de uitvoering van het klimaatakkoord van Parijs. De afgevaardigden zullen proberen de nationale klimaatplannen zo duidelijk en transparant mogelijk te maken en proberen ervoor te zorgen dat de getroffen maatregelen traceerbaar zijn en dat gestandaardiseerde rapportage methoden worden gebruikt. Er zijn ook besprekingen over versterkte actie voor 2020.

Als onderdeel van het klimaatakkoord van Parijs hebben de ontwikkelde landen beloofd om tegen 2020 jaarlijks minstens $ 100 miljard aan klimaatfinanciering voor ontwikkelingslanden vrij te maken. Gezien het streven om de gedane toezeggingen na te komen, zullen de onderhandelingen in Marrakesh draaien rond de vraag wie hier aan moet bijdragen en hoe dit geld moet worden gebruikt. Er zijn ook besprekingen over de noodzaak van verdere steun aan ontwikkelingslanden wat betreft technologie en capaciteitsopbouw.

REF. : 20161111STO50910


Terug naar boven