r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Rapport: Junckerplan levert geld en banen op

maandag 14 november 2016, 17:28
gewijzigd
Jean-Claude Juncker
Bron: © European Union, 2016

BRUSSEL (ANP) - Het zogenoemde Junckerplan werkt. Investeerders steken weer geld in grote Europese infrastructuur- en innovatieprojecten, over de streep getrokken door garanties van de Europese Investerings Bank (EIB) en de EU.

Het Europees Fonds voor Strategische Investeringen (EFSI), zoals het initiatief van Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker officieel heet, genereert extra investeringen en banen. Dat blijkt volgens de commissie uit een evaluatierapport van accountantsbureau EY dat maandag is vrijgegeven. Het plan verdient uitbreiding en versterking na 2018, zoals Juncker in september heeft voorgesteld, aldus Brussel.

Vrijdag publiceerde de Europese Rekenkamer het advies om niet te veel haast te maken met uitbreiding van het initiatief. Volgens de financiële waakhond van de EU is het te vroeg om daarover een besluit te nemen. ,,Een jaar is niet genoeg om de economisch en sociale gevolgen te meten, of die voor het milieu”, meent de rekenkamer, die dit maandag nog eens twitterde.

EU-commissaris Jyrki Katainen (Groei en Investeringen): ,,De meest recente cijfers bewijzen dat we op de goede weg zijn. Samen met de EIB zullen we dan ook verder werken aan het plan om Europeanen aan banen te helpen en de economische groei te stimuleren.”

De grondgedachte achter het fonds was dat particuliere investeerders, die jarenlang de hand op de knip hebben gehouden, bereid zijn meer geld te steken in projecten als de risico’s dankzij Europese garanties worden verkleind. Daardoor zal er half 2018 naar verwachting 315 miljard euro aan extra investeringen in de EU zijn aangetrokken.

Terug naar boven