r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Maastricht pakt EU-jubileum groots aan

donderdag 10 november 2016, 17:26

MAASTRICHT/BRUSSEL (ANP) - De 25e verjaardag van de Europese Unie wordt op 9 december groots gevierd in Maastricht. Niet alleen zijn prominente sprekers uitgenodigd, ook hoopt de Limburgse hoofdstad 5000 jongeren uit de hele EU te trekken met een festival met workshops, muziek en theater. Inwoners van de regio worden uitgenodigd voor een 'burgertop' over de toekomst van Europa.

Een kwart eeuw geleden sloten de toen nog twaalf Europese leiders onder leiding van premier Ruud Lubbers onderhandelingen af over een unie met een gemeenschappelijke munt, de euro. Op dezelfde plek zullen over een maand de huidige hoofdrolspelers spreken, onder wie voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker en eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem over het Europa van toen, nu en morgen, blijkt uit het donderdag bekendgemaakte definitieve programma van 'Europe calling’. Ook oud-EU-commissaris Neelie Kroes is van de partij.

Het verdrag werd in februari 1992 in Maastricht ondertekend en vormde de in 1957 gestichte Europese Gemeenschap om tot een politieke en monetaire unie.

Delen

Terug naar boven