r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Juncker: strenge ethische code voor Commissie

zaterdag 5 november 2016, 14:15
gewijzigd
Tripartite Social Summit
Bron: The Council of the European Union

BRUSSEL (ANP/Belga/RTR) - De ethische code van de Europese Commissie moet aangescherpt worden. Dat zegt de voorzitter van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker, zaterdag in een interview met de Belgische krant Le Soir.

Juncker doet de uitspraken nadat zijn voorganger José Manuel Barroso onder vuur kwam te liggen over zijn aanstelling bij de zakenbank Goldman Sachs. Juncker zelf kreeg kritiek over de manier waarop hij deze zaak aanpakte.

De Luxemburgse ex-premier wil nu strengere regels voor oud-commissarissen. Die zouden nog tot twee jaar na hun mandaat toestemming moeten vragen aan de Commissie om bij een commercieel bedrijf te gaan werken. Nu is die termijn achttien maanden. Voor de voorzitter van de Commissie zou die periode zelfs drie jaar moeten duren.

Barroso heeft de termijn van 1,5 jaar gerespecteerd, waardoor geen schending van de integriteit ontstond, hoewel de ethische commissie eind oktober wel oordeelde dat zijn beslissing niet verstandig was. Tegen voormalig Commissaris Neelie Kroes, die een bestuursfunctie op de Bahama´s heeft verzwegen toen zij eurocommissaris werd, loopt nog een onderzoek.

In het interview zei Juncker ook ,,geschokt'' te zijn over de uitspraken van de Duitse eurocommissaris Günther Oettinger, die Chinezen,,spleetogen'' noemde en die grappen maakte over het ,,verplichte homohuwelijk''. Juncker zei de eurocommissaris te hebben opgedragen zijn excuses aan te bieden, wat hij donderdag ook deed.

Delen

Terug naar boven