r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Escalatie dreigt in Poolse rechtsstaatkwestie

vrijdag 28 oktober 2016, 15:48

BRUSSEL (ANP) - Een oplossing voor het conflict tussen de Europese Commissie en Polen over het Pools grondwettelijk hof is vooralsnog niet in zicht. Vicevoorzitter Frans Timmermans gaf de conservatieve PiS-regering in juli nog drie maanden om onder meer de omstreden benoeming van drie rechters terug te draaien, maar premier Beata Szydlo is dat niet van plan.

De rechtsstaat in Polen is volgens Timmermans in het geding vanwege de overheidsbemoeienis met de rechtspraak, maar Szydlo weerspreekt dat. De commissie kreeg donderdag op de valreep een brief van de regering. ,,We nemen nu de tijd om de Poolse reactie te bestuderen’’, zei een woordvoerder vrijdag. Hij wilde niet speculeren over eventuele maatregelen.

De voorzitter van de liberalen in het Europees Parlement, Guy Verhofstadt, vindt de Poolse reactie ,,schandalig’’. Vicevoorzitter Sophie in ‘t Veld (D66) stelt dat het ,,bijna onvermijdelijk’’ is dat Brussel artikel 7 van het EU-verdrag activeert. Daarmee kunnen EU-lidstaten Polen het stemrecht ontnemen. ,,Wij verwachten van de EU-regeringen dat ze hun verantwoordelijkheid nemen.’’

Delen

Terug naar boven