r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Komende dagen nog overleg over associatieverdrag Oekraïne

vrijdag 28 oktober 2016, 13:47
Bert Koenders
Bron: Nederlands Voorzitterschap EU 2016

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet heeft vrijdag tijdens de ministerraad nog geen besluit genomen over het Oekraïneverdrag. ,,We gaan tot het uiterste om ook de volgende dagen nog te gebruiken omdat hier natuurlijk enorme belangen op het spel staan", verklaarde minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken na afloop.

De Kamer wil voor dinsdag een reactie van het kabinet op de uitslag van het referendum in april toen een meerderheid het associatieverdrag van EU en Oekraïne afwees. ,,Er staat veel op het spel, ook als het gaat om veiligheid. Wij gaan tot het gaatje", aldus de bewindsman.

Het kabinet probeert een aantal oppositiepartijen zover te krijgen een oplossing te steunen. Koenders ziet nog steeds ,,goede mogelijkheden'', maar ingewijden zeggen dat het overleg ,,muurvast'' zit. Volgens de minister ligt het probleem in Brussel en Den Haag. Maar het kabinet is in Brussel al ,,een heel eind" gekomen, maar mist de steun in politiek Den Haag.

De Europese Commissie wacht af wat het kabinet gaat doen. ,,We komen pas met een reactie als Den Haag een besluit heeft genomen’’, zei een woordvoerder van het dagelijks bestuur van de EU vrijdag. Ook Oekraïne neemt een afwachtende houding aan, hoewel het land al wel bezig zegt te zijn met een ‘plan B’.

Rutte heeft vorige week in Brussel nog eens uitgelegd dat hij geen voorstel aan zijn collega-regeringsleiders kan presenteren voordat hij zeker weet dat daar steun voor is in het parlement. Als Nederland het verdrag niet ratificeert, is Ruttes inschatting dat de meeste elementen op de langere termijn op andere manieren van kracht worden. ,,Op korte termijn zal het enorme effecten op Oekraïne, op de regio en de relatie met Rusland en het Minsk-proces’’, zei de premier vrijdag na de EU-top.

Delen

Terug naar boven