r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

België gaat akkoord met CETA

donderdag 27 oktober 2016, 14:58
gewijzigd
Vlag van België
Bron: © PDC

BRUSSEL (ANP) - België gaat akkoord met het Europees-Canadese vrijhandelsverdrag CETA. Dat heeft de Belgische premier Charles Michel donderdag rond het middaguur bekendgemaakt Hij sprak van ,,een belangrijke stap voor de EU en Canada''.

De Waalse premier Paul Magnette en andere Belgische regionale leiders gingen na dagen van koppig verzet overstag. Aan hun kritiekpunten wordt tegemoetgekomen in een aan het verdrag gehechte verklaring. Zij wilden meer garanties over de arbitragerechtbanken die over conflicten rond investeringen moeten oordelen en over de import van landbouwproducten.

Het verdrag wordt echter nog niet donderdag officieel bezegeld. De geplande top tussen de EU en Canada is tot nader order uitgesteld. Canada heeft laten weten klaar te staan om het verdrag te ondertekenen als Europa er klaar voor is.

De ambassadeurs van de 27 andere EU-lidstaten gaan zich nu over de teksten buigen. Daarna hebben het Belgische federale parlement en de parlementen van de deelstaten tot vrijdag middernacht de tijd om het goed te keuren, aldus Michel.

Daarna is de weg vrij voor ondertekening door de EU en Canada. Michel denkt dat dat volgende week kan gebeuren. EU-president Donald Tusk liet weten pas contact met de Canadese premier Justin Trudeau op te nemen als alle procedures zijn afgerond.

Na de ondertekening moet het Europees Parlement het verdrag ratificeren, waarna het voorlopig in werking kan treden. De importtarieven verdwijnen dan bijna volledig, waardoor de handel een forse impuls kan krijgen.

Voor volledige inwerkingtreding moeten alle nationale en regionale parlementen CETA ratificeren. Pas daarna wordt bijvoorbeeld het arbitragesysteem ICS van kracht.

Terug naar boven