r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Natuurorganisaties willen 100 duizend hectare nieuw bos

dinsdag 25 oktober 2016, 12:56

DEN HAAG (PDC) - Een coalitie van natuurorganisaties, papier- en kartonfabrieken, timmerbedrijven, de palletindustrie, bosbeheerders en chemische industrie wil dat er 100 duizend hectare aan nieuw bos wordt geplant in Nederland.

Nederland heeft momenteel 350 duizend hectare bos. Dat staat gelijk aan 11 procent van de totale oppervlakte van Nederland. Ook moet er 115 duizend hectare aan bestaand bosgebied verjongd worden waar andere boomsoorten beter kunnen gedijen.

Volgens het 'Actieplan Bos en Hout' van de organisaties is hout goed voor klimaatbeleid, duurzaam bouwen, opvang van water, gezondheid en recreatie. Investeren in bos en hout levert volgens hen economisch en maatschappelijk veel rendement op.

Gert-Jan Nabuurs, hoogleraar Europese bossen aan de Wageningen Universiteit, meldt dat bossen in de EU 12 tot 13 procent van de CO2-uitstoot compenseren. In Nederland is dat slechts 2 procent van de totale CO2-uitstoot. Daarnaast wordt de economie volgens Nabuurs minder afhankelijk van fossiele brandstoffen (een van de doelstellingen van het Parijs-akkoord) door nieuwe bomen te planten.

De kosten voor het totale plan, uit te voeren tussen 2020 en 2050, worden geraamd op 3 miljard euro.

Bron: De Volkskrant, 25 oktober 2015

Terug naar boven