r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Canadezen pakken koffers zonder CETA-akkoord

vrijdag 21 oktober 2016, 20:27
gewijzigd
Charles Michel
Bron: The Council of the European Union

NAMEN (ANP) - De Canadese minister van Handel Chrysta Freeland heeft vrijdagmiddag na urenlang onderhandelen met de Waalse regering over het vrijhandelsverdrag van de EU en Canada (CETA) haar koffers gepakt. Ook de Europese Commissie heeft de gesprekken gestaakt.

Bij haar vertrek zei Freeland dat de onderhandelingen met Wallonië zijn mislukt. ,,Ik ben teleurgesteld", aldus de minister. ,,Het lijkt duidelijk voor mij en voor Canada dat de Europese Unie momenteel niet in staat is om een internationaal akkoord te sluiten, zelfs niet met een land als Canada, dat dezelfde waarden heeft."

EU-commissaris Cecilia Malmström (Handel) liet weten ,,‏erg bedroefd'' te zijn. ,,Er was goede vooruitgang geboekt op de meeste punten waar Wallonië moeite mee heeft. Ik geloof oprecht dat dit niet het einde van het proces is en hoop nog steeds een oplossing te vinden zodat CETA kan worden ondertekend.''

Eerder vrijdag zei de Waalse premier Paul Magnette nog in het Waalse parlement dat er ,,een wil is om vooruit te gaan, maar er is geen akkoord.” Canada en de EU boden Wallonië op dat moment onvoldoende om in te stemmen met CETA.

Federaal premier Charles Michel zei vrijdag in Brussel dat hij ,,niet gerust” is op de goede afloop. In een nachtelijk telefoongesprek met de Canadese premier Justin Trudeau heeft hij gemeld dat er sprake is van ,,radicalisering'' van de standpunten. Michel heeft toestemming van de Waalse regering nodig om namens heel België te tekenen.

Door het aanhoudende verzet van de Walen en de gestaakte gesprekken lijkt ondertekening van het verdrag op 27 oktober in Brussel niet meer haalbaar.

Terug naar boven