r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Walen verwerpen handelsverdrag met Canada

vrijdag 21 oktober 2016, 8:14
gewijzigd

BRUSSEL (ANP) - De Waalse regering heeft donderdagavond het vrijhandelsakkoord tussen de EU en Canada, CETA, verworpen. De onderhandelingen worden vrijdag wel voortgezet, zei premier Paul Magnette na afloop van spoedberaad met zijn kabinet.

De nieuwe voorstellen die EU-commissaris Cecilia Malmström (Handel) donderdagmiddag op tafel had gelegd om de impasse te doorbreken, blijken niet genoeg om de zorgen bij de Walen weg te nemen. ,,Er is vooruitgang geboekt op het vlak van landbouw, maar nog niet voldoende. We hebben ook duidelijk aangegeven dat we een probleem hebben met het arbitragesysteem, dat misbruikt zou kunnen worden door de multinationals in Canada", aldus Magnette.

Vrijdagmorgen ontmoet hij de Canadese minister van Handel, Christina Freeland. ,,We zullen dan bekijken of er nog ruimte is om verder te komen met het dossier. Als dat zo is gaan we daarmee terug naar de Europese Unie.''

Magnette legde deze week een bom onder het verdrag met zijn weigering premier Charles Michel het te laten ondertekenen namens heel België. Alle nationale en tien regionale parlementen in de EU moeten instemmen met CETA, maar Wallonië ging dwarsliggen.

De klok begint te tikken om het akkoord te redden omdat de Canadese premier Justin Trudeau zekerheid wil over de voorgenomen ondertekening van CETA, voor hij naar Brussel reist voor de geplande EU-Canadatop op 27 oktober. Hij dreigt anders niet te komen.

EU-president Donald Tusk zei eerder op de dag na een gesprek met Michel zeer bezorgd te zijn over de afloop. ,,De geloofwaardigheid van Europa staat op het spel.''

Terug naar boven