r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Rutte pessimistischer over Oekraïnekwestie

donderdag 20 oktober 2016, 17:10
gewijzigd

BRUSSEL (ANP) - Het pessimisme van premier Mark Rutte over een oplossing voor de situatie rond het associatieverdrag tussen Oekraïne en de Europese Unie is ,,alleen maar erger geworden’’. Dat zei hij donderdag in Brussel voor aanvang van de EU-top.

Sinds Nederland zich in april in een referendum uitsprak tegen het verdrag zoekt het kabinet naar een manier om recht te doen aan de nee-stemmers. Rutte gaat in de avond zijn collega’s bijpraten en hen ,,informeel aftasten’’ over de mogelijkheden. ,,Het begint wel te dringen’’, zei hij, verwijzend naar de deadline van 1 november die de Tweede Kamer heeft gesteld. Hij waarschuwde dat als er geen oplossing komt dat ,,heel veel schade'' berokkent. Maar zijn verwachting is dat desondanks op termijn toch veel zaken uit het verdrag doorgaan.

Er is wel een oplossing, zei Rutte, maar die moet wel aanvaardbaar zijn voor alle partijen. En de andere lidstaten en Oekraïne willen het verdrag niet openbreken. ,,Ik ga mijn collega's pas iets voorleggen als ik zeker ben dat het ook in Nederland landt en ook acceptabel is in Kiev.''

Rutte verwees naar ,,grote geopolitieke implicaties''. ,,Dus het is niet zo dat je als Nederland zo maar makkelijk nee kan zeggen.''

Volgens bronnen wil het kabinet een juridisch bindende verklaring aan het verdrag hechten waarin Nederland afstand neemt van de tekst over militaire samenwerking met Oekraïne. Ook zou erin moeten staan dat het verdrag Oekraïne geen recht geeft op toetreding tot de EU of meer Europees geld.

Delen

Terug naar boven