r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij P P M G W Monitor Nieuwsbrief pdclogo Afstudeer hoed man met tas twitter

Verdrag met Canada doorgeschoven naar top

dinsdag 18 oktober 2016, 15:55
gewijzigd

LUXEMBURG (ANP) - Het handelsverdrag tussen de EU en Canada kan op zijn vroegst vrijdag op een EU-top van regeringsleiders in Brussel groen licht krijgen. De Europese handelsministers hadden het dinsdag in Luxemburg willen bezegelen, maar konden geen oplossing vinden voor de afwijzing in Franstalig België van het zogeheten CETA-verdrag.

België is weliswaar voorstander van het verdrag, maar kan het wettelijk niet goedkeuren zolang het gewest Wallonië het niet steunt. De Belgische minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders en EU-commissaris Cecilia Malmström (Handel) proberen de Waalse premier Paul Magnette ervan te overtuigen het verdrag alsnog te steunen.

,,Ik zal er alles aan proberen te doen oplossingen te vinden die juridisch waterdicht zijn'', zei Reynders. ,,Dat is zeer belangrijk'', aldus de minister, die liet doorschemeren dat de kwestie het imago van België geen goed doet. Het is volgens hem voor het eerst dat 27 landen een akkoord bereiken en België (vooralsnog) moet achterblijven.

Minister Liliane Ploumen (Buitenlandse Handel) is ,,op zich hoopvol’’ dat de Belgen de komende dagen tot een compromis komen. ,,Het zal niet gemakkelijk worden, maar het belang is ook groot voor Wallonië.'' Zij sloot verder toekomstige wijzigingen van het verdrag niet uit. ,,Het is een levend document.''

Bezwaren van enkele andere landen werden ingewilligd. Zo wordt op verzoek van Duitsland de voorlopige toepassing van het verdrag gestopt als het grondwettelijk hof geen definitieve goedkeuring geeft. En een aan het verdrag gehechte bindende verklaring die punten waar onrust over is moet ophelderen, is nog verder aangescherpt.

De planning is dat de Canadese premier Justin Trudeau het verdrag op 27 oktober op een top in Brussel komt bezegelen. Maar als er geen ondertekening is, annuleert hij de trip.

,,We hopen dat we de laatste discussies snel kunnen afronden zodat we het verdrag volgende week kunnen tekenen'', sprak EU-commissaris Cecilia Malmström (Handel). Volgens haar staat de geloofwaardigheid van het Europese handelsbeleid op het spel als het verdrag wordt getorpedeerd.

Delen

Terug naar boven