r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij P P M G W Monitor Nieuwsbrief pdclogo Afstudeer hoed man met tas twitter

Laatste nieuws: 

Tusk waarschuwt Britten voor 'harde Brexit'

maandag 17 oktober 2016, 11:21

DEN HAAG (PDC) - Vaste voorzitter van de Europese Raad Donald Tusk liet zich afgelopen week op een conferentie in Brussel fel uit over Britse politici en hun voorstelling van de Brexit.

Volgens Tusk is het enige alternatief voor een harde Brexit géén Brexit. Niet eerder kwam de voorzitter met zulke harde uitspraken over de aanstaande onderhandelingen met de Britten. Tusk liet zich ook hard uit over de Britse buitenlandminister Boris Johnson, die campagne voor Brexit voerde met het betoog dat de voordelen van de EU waarschijnlijk wel behouden konden worden. Volgens Tusk is dat een pure illusie.

Veel Britse politici, onder wie premier May, wekken nog steeds de indruk dat zij straks kunnen gaan bepalen welke EU-regels zij wel of niet willen behouden, ongeacht de opstelling van de Europese instellingen of de 27 lidstaten. Want het Verenigd Koninkrijk is tenslotte de tweede economie van de EU en het financiële centrum van Europa, met een groot legeren en een permanente zetel in de VN-veiligheidsraad.

Tusk beaamde dat het een brute waarheid is dat we allemaal verliezen door de Brexit. Maar de uitgebreide 'menukaart' waar de Britten op hopen komt er niet, voegde hij er aan toe. Toegang tot de Europese interne markt is niet mogelijk zonder de onvoorwaardelijke acceptatie van fundamentele EU-principes, zoals het vrije verkeer van personen. Volgens Tusk zullen er op dit vlak geen compromissen zijn. Hij sluit niet uit dat de Britten uiteindelijk op hun schreden terugkeren, omdat de onderhandelingen te hard worden en de prijs die de Britten moeten betalen te hoog.

Premier May gaf recent aan dat ze uiterlijk in april volgend jaar de scheiding formeel in gang wil zetten, door artikel 50 uit het EU-verdrag in te schakelen. Volgens Tusk is er ook daarna nog een weg terug. Hij gaf aan dat hij er niet aan twijfelt dat er voorstanders zullen zijn om dit negatieve proces in de toekomst te keren.

Bron: NRC Handelsblad, 14 oktober 2016

Delen

Terug naar boven