r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij P P M G W Monitor Nieuwsbrief pdclogo Afstudeer hoed man met tas twitter

Bespreking Syrië eindigt zonder verklaring

zaterdag 15 oktober 2016, 21:43

LAUSANNE (ANP/RTR/DPA) - De bespreking in Lausanne over de crisis in Syrië is zaterdag na ruim vier uur geëindigd zonder een gezamenlijke verklaring van de negen deelnemende partijen. Wel heeft de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov gezegd dat de partijen in de nabije toekomst in gesprek zullen blijven. Hoe die nieuwe gesprekken zullen plaatsvinden, zei Lavrov er niet bij.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry klonk voorzichtig optimistisch. Hij zei dat er consensus was over verschillende mogelijkheden die kunnen leiden tot een wapenstilstand in Syrië. Het eerstvolgende moment dat de partijen over vervolgplannen voor Syrië spreken zal volgens Kerry aanstaande maandag zijn.

Kerry reist zondag door naar Londen voor een ontmoeting met Europese ministers van Buitenlandse Zaken en internationale gesprekspartners over gezamenlijke standpunten voor de aanpak van de crisis.

Nieuw aan de door Kerry geïnitieerde gesprekken was dat ook regeringsvertegenwoordigers van Saudi-Arabië, Jordanië, Egypte, Turkije, Qatar en Irak en Iran deelnamen. Twee weken geleden stopten de Amerikanen het directe overleg met Rusland, omdat de Russen volgens hen de afspraken niet nakwamen.

Lavrov zei na afloop tegen Russische persbureau's dat de partijen verschillende interessante ideeën hadden besproken en dat ze het eens waren dat het politieke proces voor het beëindigen van de oorlog zo snel mogelijk moet worden gestart. Ook Kerry sprak van hoop die kan leiden tot een zogenoemde 'roadmap' voor politieke besprekingen.

Delen

Terug naar boven