r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Verdeling vluchtelingen in de toekomst anders

vrijdag 14 oktober 2016, 10:24

DEN HAAG (PDC) - Het verzet van de Oost-Europese lidstaten tegen de Brusselse asielquota lijkt zijn vruchten af te werpen. Het voorstel van de Europese Commissie voor een bindend spreidings-mechanisme bij toekomstige vluchtelingencrises wordt aangepast. Dit maakte eurocommissaris Avramopoulos (Migratie) bekend na afloop van de Raad Justitie en Binnenlandse Zaken van afgelopen donderdag.

Het in mei gepresenteerde voorstel van de Commissie stelt dat wanneer een lidstaat overspoeld wordt met vluchtelingen, de andere lidstaten een deel van de migranten moeten opnemen. De verdeelsleutel wordt berekend aan de hand van welvaart en werkeloosheidspercentage.

Dit voorstel vond vooral weerstand in Centraal- en Oost-Europa. In Hongarije vond een (ongeldig) referendum plaats over de asielquota.

Avramopoulos en de EU-ministers zetten in op verbetering van het vernieuwde Europese Grenswachtagentschap. Daarnaast probeert de EU nieuwe afspraken met Afrikaanse landen te maken om het afreizen naar Europa te ontmoedigen.

Bron: Volkskrant, 14 oktober 2016

Terug naar boven