r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Omtzigt: Financiële risico’s ECB-beleid voor pensioenen zijn enorm

Met dank overgenomen van Christen-Democratisch Appèl (CDA), gepubliceerd op donderdag 6 oktober 2016.
alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: CDA

Pieter Omtzigt heeft deze week tijdens de Algemene Financiële Beschouwingen (AFB) gewezen op de grote financiële risico’s die het beleid van de Europese Centrale Bank (ECB) heeft voor ons pensioenstelsel. De ECB heeft inmiddels al voor 1300 miljard aan staatsobligaties opgekocht. Omtzigt presenteerde een initiatiefnota, waarin hij laat zien welke gevolgen dit beleid heeft voor de pensioenen in Nederland.

Uit de initiatiefnota blijkt dat voor Nederlandse gepensioneerden het pensioen flink lager uit kan vallen, van 600 tot wel 1800 euro per jaar. Het kan ook leiden tot een hogere pensioenpremie van 600 tot 1900 euro per jaar. Pensioenfondsen zullen tientallen miljarden meer in kas moeten hebben.

Omtzigt doet in zijn initiatiefnota voorstellen om het beleid van de ECB te beteugelen. Zo moet er onderzoek komen of de ECB wel handelt binnen de grenzen van de Europese verdragen en of het wel de bedoeling was van het Verdrag van Maastricht dat de ECB op grote schaal obligaties zou opkopen. De Nederlandse regering moet verder in kaart brengen wat de risico’s zijn van het grootschalig opkoopbeleid voor overheden in de eurozone. Ook moet de regering een voorstel voorbereiden om het Europees Verdrag zo te veranderen dat de ECB niet meer op grote schaal obligaties mag opkopen. Dit voorstel moet Nederland dan inbrengen bij de eerstvolgende Verdragswijziging.


Delen

Terug naar boven