r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Handel in martelwerktuigen verder aan banden

dinsdag 4 oktober 2016, 13:05

STRAATSBURG (ANP) - De regels voor de handel in goederen die kunnen worden gebruikt voor marteling en de doodstraf worden aangescherpt. Het Europees Parlement schaarde zich dinsdag achter een compromis dat eerder dit jaar met de lidstaten werd gesloten. Het gaat bijvoorbeeld om knuppels en schilden met spijkers, bepaalde soorten handboeien en stroomstootgordels voor gevangenen.

D66-Europarlementariër Marietje Schaake is een van de drijvende krachten achter het wetsvoorstel, dat onder meer een verkoop-, reclame- en doorvoerverbod behelst. Zij vertrouwt erop dat de aangescherpte exportcontroleregels snel in werking treden. Onder meer Amnesty International had aangedrongen op het dichten van de mazen in de huidige Europese richtlijn uit 2005.

,,Het is essentieel dat we de verbinding tussen mensenrechten en handel blijven maken", zegt Schaake. ,,We moeten zorgen dat we als Europa ons economische gewicht gebruiken om onze waarden in het buitenland te versterken en respect voor mensenrechten af te dwingen.’’

Terug naar boven