r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Lanceerplek Buk-raket was rebellengebied

woensdag 28 september 2016, 16:34

SNEZJNOJE (ANP) - De Buk-raket die vlucht MH17 neerhaalde is afgevuurd uit gebied waar pro-Russische rebellen de dienst uitmaakten. Het gaat om een veld ten zuiden van de plaats Snezjnoje in Oost-Oekraïne. Die plek, volgens de onderzoekers van het Joint Investigation Team in de buurt van Pervomaiskyi, was ten tijde van de ramp oorlogsgebied.

In juli 2014 waren er in de omgeving luchtaanvallen door Oekraïense gevechtsvliegtuigen. Dat gebeurde onder meer in Snezjnoje. Op 15 juli, twee dagen voor de ramp met vlucht MH17, bestookte een Oekraïense straaljager daar bijvoorbeeld een gebouw, waarbij doden vielen.

In Snezjnoje werd de lanceerinstallatie voor het laatst gefotografeerd met alle raketten er nog op. De Buk-installatie reed toen richting de vermoedelijke lanceerplek.

Daar, aan een landweggetje langs een bomenrij, namen experts vorig jaar grondmonsters voor het strafrechtelijk onderzoek. Aan het begin van het weggetje ernaartoe lagen toen nog de resten van een checkpoint: een vernield betonnen gebouwtje, zandzakken en verschoten kalasjnikov-munitie. Vermoedelijk dit checkpoint werd ook genoemd in de afgeluisterde gesprekken die de onderzoekers woensdag lieten horen.

De onderzoekers hebben ook getuigen uit de buurt van de lanceerplek gehoord. Zij hoorden lawaai, zagen een rookspoor en hebben de Buk-lanceerinrichting gezien. Zelfs de raket zou zijn waargenomen.

Delen

Terug naar boven