r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Hollande bezoekt Calais en belooft oplossing

maandag 26 september 2016, 10:13
120px-François_Hollande_-_septembre_2011
Bron: Jean-Marc Ayrault (Flickr: Meeting François Hollande) [CC-BY-2.0], via Wikimedia Commons

PARIJS (ANP) - Na oud-president Nicolas Sarkozy, zijn mogelijke tegenstander in de presidentsverkiezingen van komend voorjaar, heeft ook de Franse president François Hollande maandag Calais bezocht voor overleg over het vluchtelingenkamp aldaar. Hollande beloofde de ,,vermoeide inwoners'' dat ,,een oplossing nabij'' is, meldt de plaatselijke pers. Het kampement zou ,,voorgoed'' verdwijnen.

Veel inwoners van Calais gingen afgelopen maand de straat op uit onvrede over de overlast die de duizenden migranten zouden veroorzaken die in Calais een kans op een oversteek naar Groot-Brittannië afwachten. Hollande sprak in Calais met bestuurders, politieagenten, ondernemers en vertegenwoordigers van het maatschappelijk middenveld, maar liet het provisorische vluchtelingenkamp dat bekend staat als 'de jungle' links liggen. Hij riep tijdens het bezoek de Britten op ,,hun verantwoordelijkheid te nemen en Frankrijk te helpen''.

Sarkozy deed Calais vorige week al aan. Hij en Marine Le Pen besteden zoveel aandacht aan de problemen in Calais dat Hollande zich ook wel moest uitspreken. Tot dusver maakte hij tijdens zijn presidentschap juist weinig woorden vuil aan het asielbeleid. De president beloofde onlangs het kamp geheel te ontmantelen. Hij wil de bewoners verdelen over opvangcentra in heel het land. Dat zou nog voor de winter invalt moeten gebeuren.

De 'jungle' in Calais zou rond de 8000 migranten tellen. Bij hun pogingen om aan boord van vrachtwagens of schepen op weg naar de overkant van het Kanaal te geraken en bij onderlinge ruzies vielen afgelopen jaren zeker twaalf doden.

Hollande sprak zich niet uit over het lokale plan een muur te bouwen langs de snelweg om migranten te weren.

Terug naar boven