r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Gülen roept EU, VS en NAVO op tot internationaal onderzoek Turkse coup

vrijdag 23 september 2016, 13:55
President TUSK meets Recep Tayyip ERDOGAN, President of Turkey
Bron: The Council of the European Union

SAYLORSBURG (ANP/DPA) - De Turkse geestelijke Fethullah Gülen wil dat een internationale commissie onderzoek doet naar de omstandigheden rond de couppoging in Turkije in juli. In de commissie zouden experts uit de Verenigde Staten, Duitsland, Nederland en andere landen plaats moeten nemen. Gülen zei dit in zijn ballingsoord in de Amerikaanse staat Pennsylvania, waar hij sprak met journalisten van het Duitse persbureau DPA, het weekblad Die Zeit en het Spaanse dagblad El País.

Gülen is ervan overtuigd dat zijn rivaal, de Turkse president Recep Tayyip Erdogan, de coup op touw heeft gezet om daarna een grootscheepse zuivering te kunnen doorvoeren. De plannen daarvoor had Erdogan al jaren klaarliggen, ,,het wachten was alleen nog op de juiste gelegenheid''.

De Turkse regering stelt van haar kant Gülen en diens Hizmet-beweging verantwoordelijk voor de poging tot staatsgreep.

,,Wanneer ze iets beweren, moeten ze dat hard maken" zei Gülen. Hij zei dat Turkije niet heeft gereageerd op zijn voorstel voor een internationaal onderzoek.

Gülen zei dat de machthebbers in Turkije nu volkomen los zijn geslagen. ,,Ze zullen zich niets aan wet of recht gelegen laten liggen. Internationaal recht is niet genoeg om ze te stoppen. Alleen de Europese Unie, Verenigde Staten en NAVO kunnen hen dwingen terug te keren naar de regels en de grondwet te respecteren. Ze zullen niet makkelijk opgeven wat ze al bereikt hebben als er geen internationale druk komt'', zei Gülen. ,,Turkije heeft ervaring met de democratie. Maar nu zijn wij bijna alles kwijt. Er is geen oppositie, er is geen alternatieve mening die wordt uitgesproken.''

Terug naar boven