r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek uitroepteken

Europese Commissie onderzoekt kwestie-Kroes

donderdag 22 september 2016, 12:34

BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie onderzoekt of het nodig is maatregelen te treffen tegen oud-commissaris Neelie Kroes. Zij stond in haar Brusselse periode ingeschreven als bestuurder van een vennootschap op de Bahama's en dat is in strijd met de regels. Kroes heeft al erkend de gedragscode te hebben geschonden en zegt de consequenties te aanvaarden.

,,Mevrouw Kroes heeft de regels kennelijk niet gerespecteerd'', zei een woordvoerder van de commissie donderdag. ,,Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker heeft haar vanochtend in een brief om opheldering gevraagd. Als alle feiten op tafel liggen besluit de Commissie wat voor stappen worden genomen. Die brief is een belangrijk element daarin.'' De woordvoerder wilde niet vooruitlopen op eventuele sancties.

Vanuit linkse fracties in het Europees Parlement klonk de oproep de regels voor (oud-)commissarissen aan te scherpen. Ook zou de parlementscommissie die onderzoek doet naar de Panama Papers de ‘Bahama Leaks’ onder de loep moeten nemen.

EU-parlementariër Dennis de Jong (SP) noemt de kwestie-Kroes onderdeel van de Brusselse ,,beerput''. Paul Tang (PvdA) vindt het verweer van Kroes dat ze niets van de inschrijving zou hebben geweten ,,onbegrijpelijk zwak''.

Terug naar boven