r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Kroes wist niet van inschrijving op Bahama's

donderdag 22 september 2016, 12:53
gewijzigd

AMSTERDAM (ANP) - Neelie Kroes wist niet dat zij tijdens haar termijn als eurocommissaris nog stond ingeschreven als bestuurder van een vennootschap op de Bahama's. De adviestaak waarvoor zij in 2000 werd gevraagd bleek niet nodig, waarna ze geen enkele activiteit voor de onderneming heeft ontplooid, stelde ze donderdag in een verklaring.

Woensdagavond bleek uit internationaal onderzoek naar belastingontduiking dat Kroes gedurende haar eerste termijn in Brussel stond ingeschreven bij Mint Holdings op de Bahama's. Die inschrijving werd pas in 2009 beëindigd, terwijl Kroes bij haar aantreden in Brussel in 2004 afstand moest doen van al haar bezoldigde bestuursfuncties. Verder had ze al haar bestuursfuncties van de voorgaande tien jaar moeten melden.

Kroes had woensdag ook aangegeven dat zij in 2004 niet wist dat ze nog stond ingeschreven.

Kroes liet donderdag weten dat zij in 2000 werd gevraagd te adviseren over de strategie van Mint, dat van plan was voor miljarden bezittingen over te nemen van het Amerikaanse Enron. Vlak na haar inschrijving als bestuurder werden de onderhandelingen daarover echter onverwacht afgebroken. Daardoor is ze ,,de facto nooit in functie getreden'', liet de voormalige minister via haar advocaat weten.

Kroes benadrukte nooit aanwezig te zijn geweest bij een bestuursvergadering van Mint en dat ze nooit ,,enige beloning of onkostenvergoeding'' heeft ontvangen in verband met deze functie. Ook heeft ze nooit aandelen in Mint gehouden.

Nadat de onderhandelingen met Enron waren mislukt was het boek Mint wat Kroes betreft ,,dicht''. Mint zou op dat moment worden geliquideerd en uitgeschreven uit het register van de lokale Kamer van Koophandel. ,,Door een administratieve fout is dat niet gebeurd.''

De VVD-politica beaamde nogmaals een ,,formele overtreding'' te hebben gemaakt, maar stelde ook ,,naar eer en geweten'' te hebben gehandeld.

Delen

Terug naar boven