r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek uitroepteken

Kroes schond gedragsregels EU voor melden bijbaan

donderdag 22 september 2016, 12:00
gewijzigd

AMSTERDAM (ANP) - Neelie Kroes is gedurende haar termijn als eurocommissaris in strijd met Brusselse regels bestuurder van een vennootschap op de Bahama’s geweest. Dat blijkt uit onderzoek van Het Financieele Dagblad en Trouw. Ze heeft die functie ondanks de Brusselse verplichting daartoe nooit gemeld bij de Europese Commissie.

Kroes staat genoemd als bestuurder van Mint Holdings. Volgens documenten die in het bezit zijn van Süddeutsche Zeitung en het internationale consortium voor onderzoeksjournalisten ICIJ, waar ook de twee Nederlandse kranten deel van uitmaken, was zij bestuurder van 4 juli 2000 tot 1 oktober 2009.

Kroes erkent tegen de kranten dat ze formeel in overtreding was met de gedragscode voor eurocommissarissen. Haar advocaat heeft de voorzitter van de Europese Commissie ingelicht. Een zegsman daarvan wilde niet reageren. Kroes zegt tegen Het Financieele Dagblad en Trouw de verantwoordelijkheid voor de overtredingen te nemen en de gevolgen te accepteren. Wel zou ze er vanuit zijn gegaan dat ze al sinds 2002 was uitgeschreven op de Bahama's. Dit zou door een administratieve fout pas zijn gebeurd in 2009.

Saillant detail is dat Kroes volgens de gedragscode voor eurocommissarissen bij aanvang van haar termijn niet alleen afstand moest doen van al haar bestuursfuncties, maar ook alle functies en belangen in de voorgaande tien jaar moest melden in een openbaar register. De eerste termijn als eurocommissaris ging in in 2004.

De kranten wijzen er ook op dat er destijds al discussie was over de banden van Kroes met het bedrijfsleven. Zo had ze een adviesfunctie bij het Amerikaanse Lockheed Martin niet opgegeven, omdat dit volgens Kroes een eenmalig project was en geen structurele functie.

Kroes is momenteel adviseur bij taxidienst Uber en bij Bank of America Merrill Lynch. Van 22 november 2004 tot 1 november 2014 was ze Europees commissaris van respectievelijk Mededinging en Digitale Agenda.

De onthullingen van Het Financieele Dagblad en Trouw maken deel uit van de BahamaLeaks. Daar zijn ongeveer 1,3 miljoen documenten gelekt over bedrijven aan de Süddeutsche Zeitung, die ze deelde met het Internationaal Consortium voor Onderzoeksjournalisten (ICIJ).

Terug naar boven