r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Onbeperkt gratis ‘roaming’ in Europa vanaf juni 2017

woensdag 21 september 2016, 17:51
gewijzigd

BRUSSEL (ANP) - Europeanen mogen vanaf 15 juni 2017 in principe onbeperkt zonder extra kosten mobiel bellen en internetten in andere EU-landen. De eerder voorgestelde beperking van negentig dagen is helemaal van de baan. Wel krijgen telecombedrijven de mogelijkheid maatregelen te treffen als ze ,,misbruik'' signaleren.

Dat maakte vicevoorzitter Andrus Ansip van de Europese Commissie woensdag bekend. Mensen die langere tijd in een ander EU-land willen 'roamen' moeten een ,,stabiele'' band hebben met dat land. Het gaat dan bijvoorbeeld om buitenlandse studenten (Erasmus-programma), grenswerkers of expats die geregeld naar hun thuisland gaan. Naast vakantiegangers worden deze groepen dus ook niet op extra kosten gejaagd.

,,We moeten wel duidelijke garanties inbouwen om misbruik van dit systeem te vermijden’’, zei Ansip. Hij wil niet dat mensen simkaarten in relatief goedkope EU-landen aanschaffen en systematisch in eigen land gebruiken. ,,Ieren mogen niet tegen Letse prijzen telefoneren'', gaf EU-commissaris Günther Oettinger (Digitale Economie) als voorbeeld.

Bij mensen die hun telefoon in eigen land nauwelijks gebruiken, maar wel langdurig in andere EU-landen, mag maximaal 4 cent per gebelde minuut of iets minder dan 1 cent per megabyte in rekening worden gebracht. Telecomproviders moeten hen daar wel voor waarschuwen.

Het voorstel wordt op 15 december definitief. Tot die tijd kunnen lidstaten, het Europees Parlement, toezichthouders en andere belanghebbenden hun visie geven. Een flinke verbetering, klonk het alvast bij diverse fracties in het Europees Parlement.

De Europese koepel van consumentenorganisaties BEUC sprak van ,,erg goed nieuws dat de beperkingen zijn geschrapt''. Directeur Monique Goyens had wel een waarschuwing: ,,Het is cruciaal dat de maatregelen er niet toe leiden dat alle telefoongebruikers stelselmatig worden gecontroleerd door hun hun telecomproviders.’’ De brancheorganisaties van telecombedrijven GSMA en ETNO lieten weten het voorstel grondig te gaan bestuderen voordat ze reageren.

Delen

Terug naar boven