r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Hoofdpunten uit Junckers toespraak State of the Union

woensdag 14 september 2016, 14:01
EU at the G7 Summit 2015
Bron: The Council of the European Union

STRAATSBURG (ANP) - Jean-Claude Juncker, de voorzitter van de Europese Commissie, hield woensdagmorgen in het Europees Parlement in Straatsburg zijn jaarlijkse toespraak over zijn beleidsplannen in het nieuwe parlementaire jaar. De Luxemburger stelde vast dat ,,de EU niet in topvorm verkeert'' en dat nationale belangen te vaak boven Europese belangen staan. ,,Ik denk dat de komende twaalf maanden beslissend voor de unie zijn.''

De hoofdthema’s uit Junckers 'Staat van de Unie'.

Defensie en veiligheid

De Europese Unie moet een militair hoofdkwartier krijgen. De lidstaten moeten toewerken naar een gezamenlijke defensie, in aanvulling op de NAVO, vindt Juncker zonder over een Europees leger te spreken. In de strijd tegen terrorisme worden de buitengrenzen en de controles op wie de EU uit- of ingaat versterkt. Er komt in 2020 een automatisch systeem dat de reisgegevens van niet-EU-reizigers opslaat.

Solidariteit

Juncker pleit voor de oprichting, nog dit jaar, van een ,,Europees Solidariteitskorps'' van honderdduizend jonge vrijwilligers dat kan worden ingezet bij crisissituaties als aardbevingen.

Buitenland

De huidige EU-buitenlandchef, de Italiaanse Federica Mogherini, moet meer bevoegdheden krijgen om namens de EU-landen te kunnen onderhandelen, bijvoorbeeld over Syrië. Het is tijd voor een Europese minister van Buitenlandse Zaken, aldus Juncker.

Migratie

Er moet in Afrika geïnvesteerd worden om het aantrekkelijker te maken voor potentiële migranten om 'thuis' te blijven. Juncker denkt aan een pot van 44 miljard, aan te vullen door nationale bijdragen. Iedereen die naar de EU wil reizen moet zich in de toekomst vooraf registreren via een onlinesysteem, ETIAS, zoals bij het Amerikaanse elektronische visa-systeem.

Consument

Alle Europeanen moeten in 2025 toegang kunnen krijgen tot supersnel draadloos internet, via een 5G-netwerk. Zes- tot achtduizend gemeenten in de EU moeten tegen 2020 gratis wifi aanbieden op drukke plekken. Juncker herhaalde zijn belofte dat voor roaming in lidstaten buiten eigen land vanaf juni 2017 geen extra kosten in rekening worden gebracht.

Economie

Groei en werkgelegenheid blijven topprioriteit, evenals vrije handel met derde landen. Juncker stelt voor het Europees Fonds voor Strategische Investeringen (EFSI), beter bekend als het plan-Juncker, te verdubbelen tot 630 miljard euro. Belastingontwijking in de EU moet hard worden aangepakt. De begrotingsregels voor de eurolanden mogen ,,flexibel"worden toegepast. Elke werknemer in de EU moet gelijk loon bij hetzelfde werk in hetzelfde land krijgen.

Delen

Terug naar boven