r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Juncker pleit voor militair hoofdkwartier EU

woensdag 14 september 2016, 11:46
gewijzigd

STRAATSBURG (ANP) - De Europese Unie moet een militair hoofdkwartier krijgen. De lidstaten moeten toewerken naar een gezamenlijke defensie, om te beginnen met een ,,Europees Solidariteitskorps''. Daarvoor pleitte Jean-Claude Juncker, de voorzitter van de Europese Commissie, woensdag.

,,We kunnen niet rekenen op krachten van de afzonderlijke landen’’, zei hij in zijn jaarlijks toespraak, de Staat van de Unie. ,,We kunnen niet overleven zonder beter samen te werken.'' Een van de elementen is een ,,Europees Solidariteitskorps'', dat tegen 2020 een omvang van honderdduizend jongeren zou moeten hebben, op basis van vrijwilligheid.

De EU-landen moeten defensiematerieel ook samen aanbesteden, want het gebrek aan samenwerking kost de EU nu miljarden euro’s, aldus de commissievoorzitter. Hiervoor wordt een Europees Defensie Fonds in het leven geroepen, om onderzoek en ontwikkeling actief te stimuleren. ,,Het is hoog tijd om van die mogelijkheid gebruik te maken.''

Juncker pleitte verder voor een Europese minister van Buitenlandse Zaken, die bijvoorbeeld moet aanschuiven bij de onderhandelingen over Syrië. De lidstaten zouden daarvoor bevoegdheden moeten afstaan aan de huidige EU-buitenlandchef, Federica Mogherini.

Hij kondigde verder een investeringsplan voor Afrika aan, dat potentieel 44 miljard aan investering zou kunnen genereren. Daarmee zouden de basisoorzaken van migratie moeten wegnemen.

Ook de beveiliging van de Europese buitengrenzen kwam ter sprake. Iedereen die naar de EU wil reizen moet zich in de toekomst vooraf registreren via een onlinesysteem naar Amerikaans voorbeeld. Een voorstel volgt in november. ,,We moeten weten wie onze grenzen binnenkomen. Tolerantie kan niet ten koste gaan van veiligheid.'' Juncker riep de lidstaten op in oktober tweehonderd grenswachten en vijftig voertuigen te hebben geleverd om de Bulgaars-Turkse grens te beveiligen.

Delen

Terug naar boven