r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Geldscheppers, Amsterdam

Amsterdam
© PDC
datum 30 november 2016 20:00
plaats Amsterdam
locatie Pakhuis De Zwijger Toon locatie
zaal grote zaal
aanwezigen R. (Rens) van Tilburg e.a.
organisatie Pakhuis De Zwijger

Al anderhalf jaar lang pompt ECB-voorzitter Mario Draghi iedere maand 80 miljard euro in de Europese economie. Met als doel: de economie weer laten groeien. Het merendeel van deze virtuele euro’s komen echter niet in de reële economie terecht, maar blijven als beleggingen, obligaties en leningen in het financiële systeem hangen. Wat voor een (politieke) machtspositie heeft het ECB verworven met deze experimentele vorm van kwantitatieve verruiming? Wanneer worden de grenzen van het huidige beleid bereikt (en met wat voor een gevolgen)? En welke alternatieve benaderingen zijn er voor het huidige economisch beleid te bedenken?

Met in dit programma:

Martijn Kieft

regisseur VPRO Tegenlicht

Rens van Tilburg

Onderzoeker en publicist, Sustainable Finance Lab/UU en Volkskrant

Klaas van Egmond

Hoogleraar Geowetenschappen Universiteit Utrecht (UU)

Edin Mujagic

Macro en monetair econoom, auteur van o.a. 'Geldmoord'

Jasper Blom

Politiek-econoom, UvA.

Welke bijeffecten heeft dit gigantische monetaire experiment, waarom lijken die talloze miljarden tot nu toe elke economische theorie te tarten, hoe ver moet het gaan voordat we weten of dit beleid gaat werken of niet; en hoe zou de financiële toekomst van Europa er ook uit kunnen zien?

Hierover gaan we in gesprek met:

  • Filmmaker Martijn Kieft, over het maakproces van de documentaire: wat heeft hij geleerd tijdens zijn onderzoek naar dit ongekende experiment van de ECB?
  • Met Edin Mujagic (die zich als macro- en monetair econoom in de geschiedenis én de toekomst van de centrale banken verdiept) en politiek-econoom Jasper Blom (vroeger zelf werkzaam bij de ECB) bespreken we de machtspositie van de ECB en de houdbaarheid van het huidige economische systeem.
  • Tot slot spreken we met econoom Rens van Tilburg en geowetenschapper Klaas van Egmond over een mogelijk duurzaam alternatief voor het ECB beleid en dé nieuwe visionaire econoom van de toekomst.

Voor deze Tegenlicht Meet Up deden we een oproep aan andersdenkende (niet)economen, op zoek naar alternatieve manieren waarop die 80 miljard euro per maand geïnvesteerd zou kunnen worden in de reële Europese economie. Uit de aanmeldingen hebben we vervolgens drie pitches geselecteerd, die tijdens de Meet Up hun idee gaan pitchen voor een panel van experts.

Bekijk vanaf 27 november de Tegenlicht documentaire 'Geldscheppers'

Onze economie moet groeien. Daarom pompt de Europese Centrale Bank onder leiding van voorzitter Mario Draghi elke maand met één muisklik 80 miljard euro in de Europese economie. Waar wordt dat enorme virtuele bedrag voor gebruikt? En wat zijn de effecten van deze geldinjecties?

Lees meer:

Niet de bank maar de staat hoort het geld te scheppen

De crisis was het gevolg van geldcreatie door private banken. Maak dat tot het ultieme recht van de overheid. Dat voorkomt ‘bubbles’, menen Klaas van Egmond en Bert de Vries. In: NRC (8 mei 2015).

'Ze hollen jouw en mijn euro uit'

Wat is de euro nog waard? Steeds minder, dankzij het geknoei van centrale banken en politici. De munt zal het niet redden, vreest monetair econoom Edin Mujagic. En dat is nog niet eens het ergste. Door: Esther Bijlo in Trouw (21 december 2013).

Waarom moet de ECB prijsdalingen eigenlijk tegengaan?

In december zijn de prijzen in de eurozone gedaald. De verwachting is daarom dat de Europese Centrale Bank (ECB) volgende week donderdag besluit de geldpers aan te zetten. Is dat een goed idee? En wat moet de ECB met dat geld doen? Waarom moet de ECB prijsdalingen eigenlijk tegengaan? Zijn dalende prijzen niet juist een zegen? De consument krijgt meer waar voor zijn geld en het spaargeld stijgt in waarde. Door: Rens van Tilburg, in De Volkskrant (14 januari 2015).

Oproep voor economische anders-denkers: wat zou jij doen met 80 miljard euro per maand?

Voor de Tegenlicht Meet Up ‘Geldscheppers’ zijn wij op zoek naar creatieve, out of the box-denkende (niet)economen. Wat zou jij doen om de economie van Europa te bevorderen, met 80 miljard euro per maand? Pitch jouw idee tijdens de Meet Up op op woensdag 30 november!

NB: het is niet meer mogelijk om je als pitcher aan te melden.


1.

Meer over...

Delen

Terug naar boven