r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek uitroepteken

Woede over nieuwste kernproef Noord-Korea

vrijdag 9 september 2016, 11:31

PYONGYANG (ANP/DPA/RTR) - Noord-Korea heeft opnieuw een kernproef gehouden. De test veroorzaakte een aardbeving met een kracht van 5.3. Direct nadat de uitvoering van de test door het regiem in Pyongyang bekend werd, volgden internationale protesten. Noord-Korea zegt nu kleine raketten met kernkoppen te kunnen produceren.

De regering in buurland Zuid-Korea veroordeelde de proef terstond en repte van ,,geopolitieke spanningen". President Park Geun-hye overlegde met haar ambtgenoot Obama van de Verenigde Staten. Washington zal zijn bondgenoot Seoul te allen tijde steunen. Obama kondigde aan de sancties tegen Pyongyang te zullen opvoeren.

Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken liet vanuit Den Haag weten dat hij bezorgd is over de ,,zoveelste provocatie''. Volgens hem laat het regime van leider Kim Jong-un zien dat het zich niets aantrekt van internationale druk. ,,Dergelijke acties destabiliseren de regio en zijn onaanvaardbaar'', vindt Koenders. Hij wil dat de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties de gebeurtenissen op korte termijn bespreekt.

De Amerikanen willen onder meer met Japan, dat zich sterk bedreigd voelt, de druk op Noord-Korea verhogen om te bewerkstelligen dat het land een einde maakt aan zijn atoomproeven, die worden gekenmerkt als ,,een provocatie". Een fel protest was ook te horen van de Franse regering.

China riep op tot terughoudendheid in de reacties. Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken zei vrijdag dat China wel bij Pyongyang een formeel diplomatiek protest tegen de proef zal indienen. De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov toonde zich bezorgd en drong tegelijk aan op strikte naleving van de resoluties van de Verenigde Naties over Noord-Korea.

De Europese Unie constateerde dat de proef in strijd is met een resolutie van de Verenigde Naties over het testen en het gebruik van kernwapens. De EU vindt dat Noord-Korea ogenblikkelijk al zijn atoomwapens moet afdanken en zijn nucleair programma moet schrappen, zei Federica Mogherini, hoge vertegenwoordiger belast met Buitenlandse Zaken en het Veiligheidsbeleid.

Terug naar boven