r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Vluchtelingen in Turkije krijgen EU-geld

donderdag 8 september 2016, 14:13
gewijzigd

BRUSSEL (ANP) - Vluchtelingen in Turkije krijgen vanaf oktober maandelijks Europees geld via een elektronische pas. De Europese Unie maakt hiervoor 348 miljoen euro vrij, maakte EU-commissaris Christos Stylianides (Humanitaire hulp) donderdag bekend. In het eerste kwartaal van 2017 moeten een miljoen van de ruim drie miljoen vluchtelingen die Turkije herbergt hebben geprofiteerd.

De ,,cashcard’’ is volgens Stylianides een efficiënte manier om families te steunen, zodat ze kunnen kopen wat ze het meest nodig hebben. ,,Hiermee krijgen zij de waardigheid om te kiezen.'' Het geld moet direct terechtkomen bij de kwetsbaarste gezinnen, onder meer voor voedsel, onderdak en onderwijs. Het is het grootste humanitaire EU-steunprogramma ooit en het eerste met het direct overmaken van geld, aldus de Cypriotische commissaris.

Het ,,innovatieve'' programma wordt uitgevoerd door het VN-Wereldvoedselprogramma, het Turkse Rode Kruis (Rode Halvemaan) en het Turkse ministerie voor Families en Sociaal Beleid. Het bouwt voort op een bestaand vouchersysteem en moet ook de lokale economie stimuleren. Tegen misbruik zijn waarborgen ingebouwd en de Europese Commissie houdt grondig toezicht op de uitvoering.

De bijdrage is onderdeel van de vluchtelingendeal die de EU en Turkije in maart sloten, waarvoor Europa tot eind volgend jaar 3 miljard euro heeft gereserveerd. Inmiddels is voor 652 miljoen aan contracten gesloten met hulporganisaties en is 181 miljoen euro uitgekeerd.

Terug naar boven