r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Marineschip naar Libië voor training kustwacht

donderdag 8 september 2016, 14:11
gewijzigd

DEN HAAG (ANP) - Het marineschip Zr. Ms. Rotterdam wordt dit najaar ingezet voor de kust van Libië om de kustwacht van dat land te trainen. Dat gebeurt in het kader van EU-missie Sophia, die de mensen- en wapensmokkel uit Libië moet tegengaan.

De ministerraad zal hier vrijdag mee instemmen, meldden ingewijden donderdag naar aanleiding van berichtgeving in De Telegraaf. De missie duurt van half oktober tot half december. Trainers uit verschillende EU-landen gaan op het amfibisch transportschip de Libiërs opleiden.

Begin juli liet het kabinet al weten steun voor Sophia te onderzoeken. De missie begon vorig jaar en is recentelijk met een jaar verlengd en uitgebreid.

Ook stemt het kabinet vrijdag in met de verlenging van de missie in Irak tot eind 2017. Daar worden Koerdische strijders (peshmerga's) in het noorden getraind. En bij Bagdad worden Iraakse special forces door Nederlandse commando's bijgespijkerd. Bij de trainingen zijn zo'n 150 Nederlanders betrokken.

Verder zal de ministerraad de inzet van Nederlandse troepen in Litouwen aftikken. Het gaat om 100 tot 150 militairen die een jaar blijven. De NAVO stuurt manschappen naar Polen en de Baltische staten om Rusland af te schrikken.

Over de verlenging van de missies in Mali en Afghanistan volgt later een besluit.

De coalitiepartijen zijn het al wel eens over de verlenging van de Mali-missie. De zoektocht naar vervanging voor de Nederlandse helikopters is hier een lastige kwestie. Defensie wil zijn drie Chinook-transporthelikopters en vier Apache-gevechtshelikopters eind dit jaar uit Mali terughalen.

De Verenigde Naties zijn al langer in gesprek met landen over vervanging. Er wordt onder meer met Duitsland gesproken. Hiermee werkt Nederland nauw samen in Mali. Maar het is nog absoluut niet rond, is te horen rond het Binnenhof.

Voor de Kamer is voldoende helikoptercapaciteit van groot belang. Op aandringen van de Kamer besloot het kabinet kort na het begin van de missie in 2014 alsnog transporthelikopters te sturen. Die zijn in het reusachtige land cruciaal voor onder meer medische evacuatie.

In Mali zijn circa 375 Nederlandse militairen actief voor VN-missie Minusma.

Terug naar boven