r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek uitroepteken

Deel van subsidie voor Oekraïne-referendum moet terug

donderdag 8 september 2016, 11:26

DEN HAAG (PDC) - De Referendumcommissie gaat geld terugvragen bij een aantal particulieren en instellingen die subsidie kregen voor hun campagne rond het Oekraïne-referendum. Dit bleek uit de definitieve vaststelling van de subsidies die de commissie woensdag presenteerde. Particulieren en instellingen konden subsidie krijgen voor activiteiten die het maatschappelijk debat rond het referendum in april moesten stimuleren.

Er waren 42 instellingen en 98 particulieren die subsidie kregen. Van de particulieren moeten er zeven een deel van de subsidie teruggeven en drie moeten het hele bedrag terugstorten. Van de instellingen moeten er ook drie het hele toegekende bedrag terugbetalen. In zestien gevallen valt het definitieve bedrag flink lager uit dan aanvankelijk was bepaald. Het totale bedrag aan subsidie dat terug moet, is de Referendumcommissie nog aan het uitrekenen.

De referendumcommissie geeft verschillende redenen om de subsidie terug te vorderen. In sommige gevallen vielen de werkelijke kosten lager uit, ontbraken er bewijsstukken zoals bonnetjes en facturen of zijn de beloofde activiteiten niet of niet volledig uitgevoerd.

Voor de campagnes was in totaal 2 miljoen euro beschikbaar. Particulieren konden maximaal 5.000 euro krijgen, instellingen maximaal 50.000 euro.

Bron: Referendumcommissie, NRC

Terug naar boven