r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij P P M G W Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Onderhandelingen over hereniging Cyprus herstart

vrijdag 2 september 2016, 11:07

DEN HAAG (PDC) - Eind augustus en begin september voeren de leiders van Noord- en Zuid-Cyprus onderhandelingen over de hereniging van het eiland. Er is goede hoop dat de impasse doorbroken zal worden. Op Cyprus, dat verdeeld is sinds de Turkse bezetting van 1974, zijn in het verleden al vaker pogingen gedaan om de splitsing op te heffen. Deze mondden echter allemaal uit op een teleurstelling.

De Cypriotische krant Politis bericht dat kwesties als de vorm van de overheid, economie en relaties met de EU grotendeels zijn glad gestreken. De Republiek Cyprus (Zuid-Cyprus) is een lidstaat van de EU, het Turkse noorden van het eiland is dat niet. De belangrijkste struikelblokken in de onderhandelingen zijn eigendom en veiligheid. De eigendomskwestie draait om het verlies van eigendommen van Noord- aan Zuid-Cyprus en vice versa na de Turkse bezetting. De veiligheidskwestie heeft betrekking tot de garantie die het herenigde eiland zou krijgen van zowel Griekenland als Turkije.

Drie ontmoeting tussen de Cypriotische president Anastasiades en de Turks Cypriotische leider Akinci hebben reeds plaatsgevonden. Vier vervolgenontmoetingen in september staan op de agenda.

Bron: Euractiv, 25 augustus 2016.

Terug naar boven