r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

'Brussel wist niets van bedrog dieselauto's'

dinsdag 30 augustus 2016, 18:30

BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie had geen enkel vermoeden dat autofabrikanten ,,fraude pleegden” met software waarmee zij de emissiewaarden van schadelijke stoffen manipuleerden. Ook oud-EU-commissaris Günther Verheugen weet niets van de sjoemelpraktijken van Volkswagen met dieselauto’s. ,,Ik noem dat ook geen gesjoemel, het is fraude.''

Dit zei Verheugen dinsdag in Brussel tijdens een hoorzitting van de onderzoekscommissie naar het dieselschandaal in het Europees Parlement. De Duitser was EU-commissaris voor industrie van 2004 tot 2010 en mede-verantwoordelijk voor de wetgeving over de toegestane maximale uitstoot van kooldioxide (CO2) en stikstofoxiden (NOx).

Vorig jaar werd in de VS ontdekt dat Volkswagen op grote schaal dieselauto's verkocht die dankzij gesjoemel met uitstoottesten van dieselmotoren schoner leken dan ze waren. De enquêtecommissie onderzoekt onder meer of Europese of nationale autoriteiten gesjoemel door de vingers zagen.

,,Ik dacht dat sjoemelsoftware moreel en technisch onmogelijk was”, aldus Verheugen, die aanvankelijk weigerde te komen getuigen. ,,Wel wist iedereen indertijd dat de testmethodes naar de uitstoot in de laboratoria niet geschikt waren om de feitelijke emissie op de weg te meten. Een poging om dat probleem in 2008 internationaal op te lossen is mislukt, omdat de Japanners er niet aan wilden meewerken."

De Europese wetgeving is volgens Verheugen glashelder en niet voor interpretatie vatbaar. Voor de zomer zei Renault-topman Gaspar Gascon Abellan dat de EU-regels ,,complex en onduidelijk” zijn. Maar tijdens zijn termijn heeft de autoindustrie geen vragen gesteld over ‘vage definities’ of uitzonderingsregels, aldus de oud-commissaris.

Verheugen benadrukte dat hij ,,geen techneut" is en ,,volledig vertrouwde en nog steeds volledig vertrouw" op de specialisten van de Europese Commissie.

De onderzoekscommissie hoopt in oktober en november nationale toezichthouders aan de tand te kunnen voelen over hun mogelijke rol in het schandaal.

Terug naar boven