r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek uitroepteken

Europese Commissie verdedigt zich tegen kritiek VS

donderdag 25 augustus 2016, 14:34

BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie ontkent met klem dat haar onderzoeken naar mogelijk onterechte belastingvoordelen voor multinationals vooral tegen Amerikaanse bedrijven zijn gericht. ,,Er is absoluut geen spoor van vooringenomenheid te vinden’’, zei een woordvoerder van de mededingingswaakhond donderdag.

Het Amerikaanse ministerie van Financiën waarschuwde woensdag voor de negatieve gevolgen die de onderzoeken en mogelijke terugbetalingen hebben voor de VS. In algemene bewoordingen werd zelfs met mogelijke tegenmaatregelen gedreigd.

Brussel doet al jaren onderzoek naar de rechtmatigheid van fiscale voordelen die lidstaten bieden aan bedrijven als Apple, Google, Amazon en McDonalds. Die komen mogelijk neer op oneerlijke staatssteun en moeten als dat wordt aangetoond worden terugbetaald. Dat is bijvoorbeeld het geval met de Nederlandse belastingdeal met koffieketen Starbucks.

De commissiezegsman benadrukte dat er geen onderscheid wordt gemaakt naar nationaliteit en dat ook Europese bedrijven als Fiat onder de loep zijn genomen.

Terug naar boven