r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Noorwegen verzet zich tegen mogelijke Britse toetreding EVA

donderdag 11 augustus 2016, 11:11

DEN HAAG (PDC) - Noorwegen heeft verzet getoond tegen een mogelijke toetreding van het Verenigd Koninkrijk tot de Europese Vrijhandelsassociatie (EVA). Na de stem van het Britse volk vóór een brexit, is de Britse regering aan het uitstippelen wat de beste manier is om toegang te blijven houden tot de Europese gemeenschappelijke markt. Een manier waarop dit mogelijk is, is door toe te treden tot de EVA, en vervolgens tot de Europese Economische Ruimte (EER). Deze route staat beter bekend als het 'Noorse model'. Noorwegen heeft echter liever niet dat de Britten deze stap kopiëren, omdat dit het machtsevenwicht binnen de EVA en EER zou verstoren.

Op het moment is Noorwegen samen met Zwitserland de grootste deelnemer van de EVA, waar ook Liechtenstein en IJsland toe behoren. Deskundigen, zoals Raoul Ruparel van denktank Open Europe, geven aan dat een Britse toetreding ook voordelen voor Noorwegen kan bieden. Het Verenigd Koninkrijk is namelijk verantwoordelijk voor 16 procent van de Noorse handel.

Het moet uiteindelijk nog maar blijken of het Noorse model de meest ideale stap is voor het Verenigd Koninkrijk. Als lid van de EVA moet het land ook vrij verkeer van personen toestaan, terwijl immigratie juist een belangrijk pijnpunt was in het brexit-referendum.

Bron: De Volkskrant, 11 augustus 2016

Terug naar boven