r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek uitroepteken

EU blij met Bosnische stap naar toetreding

maandag 1 augustus 2016, 17:25
Mostar
Bron: © PDC

BRUSSEL (ANP) - De Europese Unie is blij met de stap die Bosnië heeft gezet om lid van de EU te kunnen worden. Leiders van het etnisch verdeelde Balkanland bereikten zondag een politiek akkoord waardoor enkele obstakels uit de weg zijn geruimd om het in februari aangevraagde lidmaatschap in behandeling te kunnen nemen.

EU-commissaris Johannes Hahn (Uitbreiding) en EU-buitenlandchef Federica Mogherini reageren verheugd op het nieuws. ,,Het leiderschap van het land heeft laten zien het pad van Europese integratie te willen volgen, zoals de Bosniërs verwachten’’, lieten zij maandag weten.

Leiders van de Bosnisch-Servische deelrepubliek lieten hun verzet varen om het landelijke beleid effectief met Brussel te coördineren. Verder werden afspraken gemaakt over sociaaleconomische en rechtsstatelijke hervormingen en een nationale transportstrategie.

Met het akkoord komen een nieuwe lening van het IMF en financiële steun van de EU binnen handbereik. Een eventueel EU-lidmaatschap zal echter nog lange tijd duren.

Terug naar boven