r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Franse economie stagneert

vrijdag 29 juli 2016, 10:09

PARIJS (ANP) - De groei van de Franse economie is in het tweede kwartaal tot stilstand gekomen. Dat blijkt uit officiële cijfers die vrijdag zijn gepubliceerd. In het eerste kwartaal kwam de groei nog uit op 0,7 procent.

De Franse economie werd in de maanden april tot en met juni getroffen door een reeks stakingen in diverse sectoren. De vakbonden verzetten zich tegen hervormingen van de arbeidsmarkt die de regering van president François Hollande wil doorvoeren.

Daar komt bij dat toeristen, met name uit Azië, Frankrijk mijden als vakantiebestemming. Dat heeft te maken met de terroristische aanslagen in Parijs van afgelopen jaar. De recente terreurdaden in Nice en in het Noord-Franse Saint-Étienne-du-Rouvray zullen die angst naar verwachting versterken.

De economische malaise in Frankrijk werd nog eens onderstreept door een zwaar tegenvallend cijfer over de uitgaven van consumenten. Die lagen in juni 0,8 procent lager dan in de voorgaande maand. Op jaarbasis was wel sprake van een toename, maar die was met 0,6 procent veel minder sterk dan economen hadden voorspeld.

Verder bleek vrijdag dat de inflatie in de op een na grootste economie van de eurozone in juli iets is aangetrokken. Voorlopige cijfers wijzen op een stijging van het gemiddelde prijsniveau voor consumenten met 0,4 procent op jaarbasis. In juni was het leven in Frankrijk 0,3 procent duurder dan een jaar daarvoor.

Delen

Terug naar boven