r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Brussel voorkwam benoemingen ex-commissarissen

dinsdag 12 juli 2016, 10:42

DEN HAAG (PDC) - Verschillende ex-commissarissen uit de vorige Europese Commissie hebben afgezien van een nieuwe baan naar aanleiding van advies uit Brussel. Ex-commissarissen zijn na hun aftreden anderhalf jaar lang verplicht om hun beroepsactiviteiten te laten toetsen door een integriteitscommissie van de Europese Unie. Op deze wijze is verschillende ex-commissarissen ontraden om sommige nieuwe banen te accepteren; dat advies werd altijd gerespecteerd.

Dit bleek naar aanleiding van de nieuwe baan van José Manuel Barroso als niet-uitvoerend voorzitter bij Goldman Sachs. Barroso is voormalig president van de Europese Commissie. Hoewel Barroso geen regels heeft geschonden, kan zijn nieuwe functie op kritiek rekenen. Zijn aanstelling voedt speculaties over innige banden tussen Europese functionarissen en de financiële wereld. Het is extra pijnlijk dat Barroso de Commissie pas na de officiële aankondiging heeft geïnformeerd over zijn nieuwe aanstelling.

Ex-commissarissen moeten voldoen aan veel strengere normen dan de meeste Europese regeringsleiders. De Europese Commissie meldt dat ex-commissarissen in elke nieuwe functie gebonden blijven aan de eisen aan de integriteit en discretie van Europese ambtsdragers.

Bron: Financieele Dagblad, 11-07-2016

Delen

Terug naar boven