r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek uitroepteken

Presidentskandidaat Oostenrijk over 'öxit'

zaterdag 2 juli 2016, 11:43

WENEN (ANP/DPA) - In Oostenrijk zou onder bepaalde omstandigheden een referendum over het lidmaatschap van de Europese Unie moeten worden gehouden. Dat zegt presidentskandidaat Norbert Hofer in de zaterdageditie van de Italiaanse krant Corriere della Sera. Hofer is een voorman van de rechtse populistische Oostenrijkse Vrijheidspartij (FPÖ). Hij zinspeelde zo, na het referendum in Groot-Brittannië over vertrek uit de EU (brexit), op een Oostenrijks vertrek, de 'öxit'.

Hofer noemde als voorbeeld van zaken die tot een referendum leiden, de toetreding van Turkije tot de EU of nieuwe EU-verdragen die meer macht overdragen van de lidstaten aan de unie.

Hofer verloor 22 mei met nog geen 31.000 stemmen verschil de presidentsverkiezingen van de linkse kandidaat Alexander Van der Bellen. Vrijdag bepaalde het grondwettelijke hof dat er iets is misgegaan aan het slot van de verkiezingsdag met het tellen van per post uitgebrachte stemmen. Dit vonnis betekent dat de presidentsverkiezingen in de herfst over moeten. Als Hofer dan wel wint, wordt hij waarschijnlijk de eerste Europese politicus van een anti-immigratie en anti-islampartij die deze eeuw staatshoofd wordt.

Terug naar boven