r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Oostenrijkse presidentsverkiezing moet over

vrijdag 1 juli 2016, 14:07
gewijzigd

WENEN (ANP/DPA) - De Oostenrijkse presidentsverkiezing moet worden herhaald wegens onregelmatigheden bij het tellen van de stemmen. Dit heeft het constitutionele hof van het land vrijdag beslist.

De presidentsverkiezing was met een verschil van 31.000 stemmen gewonnen door Alexander Van der Bellen, de onafhankelijke kandidaat die steun kreeg van de Groenen. De uiterst rechtse FPÖ-kandidaat Norbert Hofer had het nakijken.

,,De beslissing maakt niemand tot verliezer of winnaar'', verklaarde de voorzitter van het grondwettelijk hof, Gerhart Holzinger. ,,Het oordeel dient ertoe het vertrouwen in de rechtsstaat en de democratie te versterken.''

De FPÖ had de verkiezing na de krappe nederlaag van haar kandidaat betwist. Volgens de partij was er sprake geweest van ,,talrijke schendingen van de wet''. In 94 van de 117 kiesdistricten had de partij onregelmatigheden geconstateerd bij het tellen van de stemmen.

Het Constitutionele Hof hoorde tijdens vijf zittingsdagen negentig getuigen. Talrijke functionarissen van de stembureaus erkenden dat er bij het tellen van de stemmen die per post waren binnengekomen fouten waren gemaakt. Zo werden uit tijdnood enveloppen voortijdig geopend en deels ook door onbevoegden geteld.

De nieuwe president zou komende week beëdigd moeten worden. Nu neemt het driekoppige presidium van de Nationale Raad (het lagerhuis van het parlement), waartoe ook Hofer behoort, de functie van staatshoofd voorlopig waar.

Nieuwe verkiezingen zullen naar verwachting in het najaar worden gehouden. Alleen de tweede stemronde moet over, waarbij Van der Bellen en Hofer als overgebleven kandidaten na de eerste ronde het tegen elkaar moesten opnemen.

De nieuwe president wordt de opvolger van Heinz Fischer. De sociaal-democraat Fischer legt het ambt na twaalf jaar presidentschap neer.

Delen

Terug naar boven