r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Europees akkoord over rechtsbijstand

donderdag 30 juni 2016, 14:00

BRUSSEL (ANP) - Europeanen die voor de strafrechter moeten komen, krijgen in de toekomst recht op rechtsbijstand gedurende hun hele proces. De lidstaten gingen donderdag akkoord met een compromis dat het Nederlands EU-voorzitterschap en het Europees Parlement sloten.

De richtlijn zal het vertrouwen en de samenwerking tussen de lidstaten vergroten, verwacht minister van Justitie Ard van der Steur. Er worden ook eisen gesteld aan de kwaliteit van de publiek gefinancierde juridische bijstand.

,,Een mooie dag voor de sociale advocatuur in de EU'', zegt SP-Europarlementariër Dennis de Jong, die namens het EP onderhandelde. Hij wijst op een land als Hongarije, waar ,,nauwelijks'' rechtsbijstand wordt verstrekt. ,,Toegang tot het recht moet voor iedereen verzekerd zijn. We willen geen klassenjustitie.’’

De verwachting is dat de richtlijn eind dit jaar in werking treedt, waarna de lidstaten 2,5 jaar de tijd hebben om die in wetgeving om te zetten. Het Verenigd Koninkrijk, Ierland en Denemarken doen er niet aan mee.

Terug naar boven