r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Eerste stap gezet naar ‘nieuwe’ EU zonder Britten

woensdag 29 juni 2016, 16:15
gewijzigd

BRUSSEL (ANP) - De 27 EU-leiders die woensdag voor het eerst zonder de Britse premier bijeenkwamen, hebben een eerste ruwe schets gemaakt van hoe het verder moet met de Europese Unie. De leiders zijn er absoluut van overtuigd dat ze een eenheid willen blijven, zei EU-president Donald Tusk na afloop.

,,Het was een eerste uitwisseling van standpunten, dus het is nog te vroeg om conclusies te trekken'', aldus Tusk. Hij had het over een kalme en serieuze discussie. ,,Want het is een serieus moment in onze geschiedenis.'' De volgende bijeenkomst volgt half september in de Slowaakse hoofdstad Bratislava. Slowakije neemt op 1 juli het roterende EU-voorzitterschap van Nederland over.

Premier Mark Rutte meent dat het 'nieuwe' Europa vooral ,,meerwaarde" voor de burger moet betekenen. ,,Mensen moeten het gevoel krijgen dat ze grip hebben op hun eigen leven en niet deel uitmaken van een ongrijpbaar gigantisch iets. Geen grote vergezichten, maar terug naar de kerntaken."

De Duitse bondskanselier Angela Merkel maakte na ruim vier uur overleg wel al duidelijk dat er geen aanpassing komt van het Europese verdrag als de Britten eenmaal formeel zijn vertrokken. Bij de onderhandelingen over de nieuwe relatie tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk worden de Britten behandeld als elk ander niet-EU-land, bijvoorbeeld als het gaat over de handelsbetrekkingen. Wel spraken de EU-leiders de hoop uit de relatie ,,hecht’’ te houden. De Britse premier Cameron sprak die wens dinsdag ook al uit.

De leiders willen graag dat de Britten hun vertrek uit de EU zo snel mogelijk officieel kenbaar maken, zodat de onderhandelingen van start kunnen gaan. ,,Kristalhelder’’ is al wel dat als de Britten vrije toegang willen houden tot de Europese interne markt, zij ook het vrij verkeer van personen zullen moeten toelaten, zei Tusk. ,,Er komt geen interne markt à la carte.’’

Voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker en de Franse president Francois Hollande sloten zich hierbij aan. ,,Uiteraard moet de EU verder worden hervormd'', zei Juncker. Hollande stelde daarom dat een goede voorbereiding van 'Bratislava' essentieel is.

Terug naar boven