r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

EU koppelt steun voor Afrika en Midden-Oosten aan medewerking migratiebeleid

dinsdag 28 juni 2016, 21:47

BRUSSEL (ANP) - Europa gaat ,,alle benodigde drukmiddelen’’ inzetten om landen in Afrika en het Midden-Oosten ertoe te bewegen migranten thuis te houden en terug te nemen. Beloning voor de landen die meewerken en strafmaatregelen bij weigering moeten de druk op met name de herkomst- en doorgangslanden in Afrika opvoeren.

De leiders van de EU-landen besloten dinsdag in Brussel haast te maken met dit plan. De terugkeer van het aantal migranten dat geen recht heeft op verblijf in Europa moet ,,snel en meetbaar’’ omhoog.

Landen die meewerken kunnen rekenen op handelsvoordelen, meer ontwikkelingssteun en geld voor grensbewaking. Een land dat tegenwerkt kan strafmaatregelen op bijvoorbeeld het gebied van visumvereisten of landbouwsteun verwachten. Het hele beleidsarsenaal van de EU wordt ingezet.

Doel op korte termijn is het aantal mensen dat omkomt in de Middellandse Zee en de Afrikaanse woestijn terug te dringen. Het plan voorziet verder in miljardensteun die ervoor moet zorgen dat migranten in hun regio blijven. De Europese Investeringsbank denkt dat er de komende vijf jaar 35 miljard euro beschikbaar komt voor investeringen in onder meer schoon water, elektriciteit, onderwijs en gezondheidszorg.

De Europese landen negeren met hun besluit een oproep van ruim honderd niet-gouvermentele organisaties (ngo’s) het migratiebeleid niet alleen te richten op het stoppen van migratiestromen. ,,De EU ruilt de verdediging van universele waarden, met name mensenrechten, in voor een kortzichtig systeem dat erop is gericht landen te dwingen om migratie te stoppen'', aldus Oxfam, dat opmerkt dat hiervoor wordt samengewerkt met 'foute' regimes.

De Groenen in het Europees Parlement stellen dat de plannen in strijd zijn met de EU-verdragen, die aangeven dat ontwikkelingshulp gericht moet zijn op het uitroeien van armoede.

De Europese Commissie presenteerde de migratiestrategie drie weken geleden. Het licht voor ‘partnerschappen op maat’ met landen als Mali, Nigeria, Niger, Senegal, Ethiopië, Jordanië en Libanon wordt nu op groen gezet.

Delen

Terug naar boven