r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Schotse premier bespreekt lidmaatschap EU

dinsdag 28 juni 2016, 17:19
gewijzigd

EDINBURGH (ANP/RTR) - Nicola Sturgeon reist woensdag naar Brussel om er te praten met de leiders van de Europese Unie. De Schotse premier vertelde het parlement in Edinburgh dinsdag dat ze wil kijken wat de mogelijkheden zijn om Schotland binnen de unie te houden.

Sturgeon spreekt onder anderen met Martin Schulz, de voorzitter van het Europees Parlement. Verder wil ze de positie van Schotland met betrekking tot het brexit direct onder de aandacht van de Europese Commissie brengen. Een flinke meerderheid van de Schotse kiezers (62 procent) stemde donderdag tegen het verlaten van de Europese Unie. Het Verenigd Koninkrijk als geheel stemde met 52 tegen 48 procent voor een brexit.

Opnieuw zei de premier dat er geen tijd is om drie maanden te wachten tot in Londen David Cameron is vervangen om tot actie over te gaan. Dat gaat alleen maar ten koste van de gehele Britse economie. De rest van Europa begrijpt heel goed dat Schotland een heel andere keus en aspiratie heeft ten opzichte van de Europese Unie.

Als het nodig is, zo verzekerde ze de volksvertegenwoordiging opnieuw, zal Schotland desnoods opnieuw stemmen over zelfstandigheid. In 2014 stemde 55 procent van de Schotse kiezers nog tegen afscheiding van Groot-Brittannië.

Terug naar boven