r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Cameron bracht Conservatieven terug aan macht

vrijdag 24 juni 2016, 9:47

LONDEN (ANP) - De Britse premier David Cameron, die vrijdag zijn vertrek aankondigde, deed voor zijn Conservatieve Partij wat Tony Blair eerder deed voor Labour. Hij bracht de partij terug in het centrum van de macht, terwijl andere partijen hun achterban zagen afbrokkelen. De Tories waren sindsdien ongenaakbaar, tot een burgeroorlog binnen de conservatieve gelederen over het Britse EU-lidmaatschap de partij bijna deed ontploffen en Cameron de kop kostte.

Cameron trad als jonge en betrekkelijk onervaren politicus in 2005 aan als partijleider. Hij was de vijfde in acht jaar tijd en het was aan hem om van de Conservatieven weer de verkiezingswinstmachine te maken die de partij in de vorige eeuw was.

Cameron komt uit de liberale vleugel van de partij en wordt geroemd om zijn staatsmanschap. Hij is een van de langst zittende Conservatieve premiers uit de geschiedenis; alleen de vooroorlogse premiers Stanley Baldwin, Winston Churchill en later Margaret Thatcher woonden langer op Downing Street 10.

Cameron heeft een klassieke conservatieve achtergrond. Als zoon van een beurshandelaar en een rechter bezocht hij de prestigieuze jongensschool Eton en de universiteit van Oxford. Hij stamt af van koning William IV en is een verre verwant van koningin Elizabeth.

Volgens zijn vrienden leidde Cameron een bevoorrecht leven, totdat zijn vrouw Samantha en hij de eerste van hun vier kinderen kregen, de ernstig gehandicapte Ivan. De ervaringen met Ivan openden Camerons ogen voor de problemen van de Britse gezondheidszorg en hij noemt de hervormingen die hij daarin doorvoerde zijn levenswerk. Ivan overleed in 2009.

Cameron zegde vorig jaar het referendum over de Europese Unie toe in een poging te voorkomen dat de rechtervleugel van de partij zou overlopen naar de eurokritische UKIP. Hij voerde zelf fel campagne voor een langer verblijf binnen de EU. Met dat besluit het volk te raadplegen blijkt hij het einde van zijn bewind over zich te hebben afgeroepen. Vrijdagochtend, toen zijn positie door de overwinning van de voorstanders van een brexit onhoudbaar was geworden, kondigde hij aan dat hij voor oktober plaatsmaakt voor een nieuwe premier.

Delen

Terug naar boven