r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Farage: referendumdag is onafhankelijkheidsdag

vrijdag 24 juni 2016, 6:41
gewijzigd

LONDEN (ANP/RTR) - Nigel Farage, de voorman van de Britse anti-EU-partij UKIP, heeft de dag van het referendum over het Britse lidmaatschap van de Europese Unie donderdagnacht uitgeroepen tot onafhankelijkheidsdag. Farage liep in een toespraak voor zijn aanhang vooruit op de overwinning. Die lijkt, met ruim de helft van de stemmen geteld, onverwacht in zicht.

Als de voorstanders van een brexit inderdaad winnen hebben we niet alleen voor ons zelf, maar voor heel Europa gewonnen, zei Farage. Hij sprak de hoop uit dat een Brits vertrek uit de EU ,,dit mislukte project'' doet instorten.

Farage vroeg alvast om het hoofd van premier David Cameron, mochten de brexiteers inderdaad aan het langste eind trekken. Cameron voerde fel campagne voor het lidmaatschap van de EU.

Veel andere kopstukken van het kamp dat een brexit bepleitte nemen nog niet, zoals Farage, een voorschot op de winst. Het boegbeeld van de officiële, gematigder 'Leave'-campagne, de conservatieve oud-burgemeester van Londen Boris Johnson, houdt zich nog stil. Datzelfde geldt voor minister van Justitie Michael Gove.

Delen

Terug naar boven