r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Brussel beslist in juli over 'gele kaart' tegen detacheringsrichtlijn

donderdag 16 juni 2016, 14:35

LUXEMBURG (ANP) - EU-commissaris Marianne Thyssen (Sociale Zaken) beslist in juli of zij haar voorstel om EU-werknemers die tijdelijk in een ander EU-land werken net zo te belonen als hun collega’s in het gastland intrekt, verandert, of zo laat. Ze zei dat donderdag in Luxemburg, waar de EU-ministers van Sociale Zaken over herziening van de zogeheten detacheringsrichtlijn vergaderden.

Elf nationale parlementen, vooral in de Oost-Europese lidstaten, hebben een 'gele kaart' getrokken tegen het voorstel. Zij vinden dat beleid hierover op nationaal niveau thuishoort. Minister Lodewijk Asscher, die de vergadering voorzat, is juist erg voor het voorstel.

Volgens vakbond FNV wordt de regeling misbruikt om goedkoop personeel in te huren uit landen waar de lonen een stuk lager liggen dan in Nederland. Dit gebeurt vooral in de bouw en de verwerkende industrie. De FNV voert donderdag samen met andere Europese vakbonden actie. Zij roepen Thyssen op zich te blijven inzetten voor gelijk loon voor gelijk werk.

Delen

Terug naar boven