r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

ECB werkt aan nieuw briefje van vijftig

donderdag 16 juni 2016, 18:02
gewijzigd
Handen met eurobiljetten © Europese Unie 2008, Europees Parlement

FRANKFURT (ANP) - Na het vijfje, het tientje en het briefje van twintig, krijgt nu ook het bankbiljet van 50 euro een nieuw ontwerp. Hoe het nieuwe biljet er precies uit komt te zien, wordt op 5 juli onthuld. In het voorjaar van 2017 wordt het in omloop gebracht.

Dat maakte de Europese Centrale Bank (ECB) donderdag bekend. Het briefje van vijftig is het meest gebruikte eurobiljet. Er zijn er meer dan 8 miljard van in omloop, wat neerkomt op zo'n 45 procent van het totale aantal biljetten.

De ECB zegt vroeg te zijn begonnen met de voorbereiding van de invoering. Bedrijven moeten bijvoorbeeld betaalautomaten aanpassen zodat consumenten overal met het nieuwe briefje terechtkunnen zodra het uit de pinautomaten rolt.

De nieuwe bankbiljetten die de ECB sinds 2013 invoert, worden ook wel de Europa-serie genoemd. In de echtheidskenmerken van de briefjes is een portret verwerkt van Europa, de vrouw uit de Griekse mythologie waar ons continent zijn naam aan ontleent.

Na het nieuwe briefje van vijftig volgen ook nog nieuwe flappen van 100 en 200 euro. De ECB kondigde onlangs aan dat de uitgifte van biljetten van 500 euro in 2018 wordt gestaakt, onder meer omdat ze vooral bij criminelen geliefd zijn. Het biljet blijft wel een wettig betaalmiddel.

Terug naar boven