r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek uitroepteken

Afspraken over standaarden voor producten

maandag 13 juni 2016, 8:15

AMSTERDAM (ANP) - Minister Henk Kamp van Economische Zaken ondertekent maandag een overeenkomst die moet leiden tot betere gemeenschappelijke Europese standaardnormen voor producten en diensten, zoals mobiele telefoons en computers. Hierdoor wordt de samenwerking tussen Europese onderzoekers en ondernemers vergemakkelijkt, waardoor zij sneller nieuwe producten en diensten kunnen ontwikkelen.

Het zogeheten Joint Initiative on Standardisation (JIS) is essentieel voor ondernemers om producten op de Europese markt te kunnen brengen die probleemloos door consumenten kunnen worden gebruikt. Vooral het MKB, de ICT-sector en innovatieve bedrijven zullen hiervan profiteren. Dat is ook de inzet van de Europese Commissie. Die wil het ontwikkelen en vernieuwen van normen in de ICT-sector versnellen. Door die normen kunnen bijvoorbeeld smartphones met verschillende besturingssystemen en andere netwerken toch met elkaar communiceren.

,,De afspraken die we vandaag maken, dragen bij aan een Europa waar afzetmarkten voor nieuwe producten worden ontsloten, technologie beter met elkaar kan communiceren en innovaties gemakkelijker tot stand komen’’, aldus Kamp. De partijen die het JIS maandag ondertekenen, zetten zich in om voor het einde van 2019 de samenwerking op het gebied van normen te verbeteren. Volgens Kamp kan het volledig ontsluiten van het potentieel van de interne markt Europa op termijn 1000 miljard euro per jaar aan extra omzet opleveren.

Terug naar boven